112IzdvojenoZadar

Ovo je Kalmetin tajni i protuzakoniti turistički kompleks prijavljen na lažnoj adresi u Poljani na otoku Ugljanu. U katastru se vodi kao kućica od 70 m2

NA PAPIRU JEDNO, U STVARNOSTI SKROZ DRUGO

Višemilijunski turistički kompleks u Poljani na otoku Ugljanu bio je sinoćnja tema ZADAR Newsovog podcasta uživo. U emisiji su objavljeni skandalozni dokumenti koji upućuju na to da je cijeli objekt zapravo milijunski biznis za obitelj Božidara Kalmete, dok u stvarnosti, ako je vjerovati dokumentima iz katastra, pričamo o malenom kućerku od 70 m2.

Međutim, priča o “kući od 70m2 s oranicom” zapravo je priča o samome Kalmeti koji je čak za vrijeme suđenja na Županijskom sudu u Zagrebu, gdje mu se zajedno sa Zdravkom Livakovićem sudi zbog pljačke novca izvučenog iz državnog proračuna, sutkinji rekao kako od imovine ima “gumenu brodicu, Fiat uno, vespu i 6500 m2 poljoprivrednog zemljišta. Takva priča u kojoj je Kalmeta lik koji jedva krpa kraj s krajem s mirovinom od 1300 eura zapravo je više smiješna nego tužna. Iz te priče razvidno je da se Kalmeta ruga hrvatskom pravosuđu, ali i “stoki sitnog zuba” kako njegovi stranački kolege vole nazivati obične hrvatske građane.

No, vratimo se na priču o Poljani.

Prema službenoj dokumentaciji, na adresi Grdovićev prilaz 5 nalazi se parcela od 467 m2 na kojoj se nalazi kuća od 70 m2, voćnjak od 220 m2 i dvorište od 177 m2. Ako uGuglate Grdovićev prilaz 15, nećete pronaći ništa što bi bilo kome bilo zanimljivo na toj adresi jer se na toj adresi formalno ništa i ne iznajmljuje.

U katastru stoji da se na Kalmetinoj parceli nalazi kuća od 70 m2

Međutim, ako u pretragu upišete Olive’s Hug, kako se zapravo i službeno zove Kalmetin tajni turistički kompleks na adresi Grdovićev prilaz 15, dobit ćete rezultate na tražilicama kao što su Booking, Airbnb, Vrbo, ZadarHotelsPage, HotelinZadar. Uvidom u Olive’s Hug adresu, konkretno onu objavljenu na Bookingu, ali i na ostalim online servisima, dolazimo do lažno prijavljene adrese, Pantalonov prilaz 9 15, 23273 Poljana. To, naime, nije originalna adresa Kalmetinog turističkog kompleksa, već ona koju Kalmeta i njegova supruga (koja je već 8 godina prijavljena kao administratorica na Airbnb-u) koriste kako bi prema nekome očito lažno prikazali stvarno stanje na terenu.

Kalmeta ukrao tuđu adresu jer na svojoj ne može imati prijavljenu “kuću za odmor”, to je kazneno djelo

Pravi vlasnici parcele, ali i brojnih apartmana koji žive na originalnoj adresi Pantalonov prilaz 9, onoj koju je Kalmeta očito oteo, su obitelj Katičin. Oni su nam jučer u telefonskom razgovoru potvrdili kako im nije jasno zbog čega Kalmeta koristi njihovu adresu za booking servise, a ne svoju originalnu, Grdovićev prilaz 15.

Uvidom u bogatu galeriju fotografija na gore navedenim servisima imamo što i vidjeti. Kuća od 70 m2, kako je prikazana u katastarskim knjigama, zapravo je, vjerojatno, samo manji dio kuće, odnosno turističkog kompleksa s ogromnim bazenom. Naime, iz fotografija koje su javno dostupne, ali i podataka koje je sam Kalmeta unio na sve servise, radi se o “kući za odmor” sa “6 ili 8 kreveta”, nekoliko soba i toaleta. Dakle, i više je nego očito kako turistički kompleks ima više stotina kvadrata i kako je, uz lažnu adresu, vjerojatno kako za sporni objekt ne postoji legalna kategorizacija koju izdaje Zadarska županija. A upitna je i građevinska i uporabna dozvola.

Ima li kuća kategorizaciju Zadarske županije i gdje je ugovor o najmu kojega spominje policija?

Kako je sve to moguće, postoji li kategorizacija objekta u Zadarskoj županiji, što o svemu kaže Porezna uprava, Hrvatska turistička zajednica, Turistička zajednica Zadarske županije, Turistička zajednica Općine Preko, ostaje nam za vidjeti kada i ako dobijemo odgovore na poslane upite. U podcastu je prikazana i službena policijska zabilješka o ispitivanju navodnih Engleza u Poljani na dan kada su uhićeni istraživački novinari Domagoj Margetić i Hrvoje Bajlo, a policajac Domagoj Knez koji je vodio operaciju uhićenja novinara, koja je kasnije rezultirala montiranom optužnicom, novinaru Bajlu rekao je da će ugovor između navodnih Engleza i “Ante Grdovića” dostaviti Općinskom državnom odvjetništu. Do današnjeg dana Knez to nije dostavio ODO-u, a u međuvremenu je protiv novinara i podignuta optužnica. Takav ugovor dosta bi i otkrio o samom, očito protupravnom objektu u Poljani na adresi Grdovićev prilaz 15.

Očekuje se reakcija policije i porezne uprave. Ima li Kalmetin turistički kompleks valjanu građevinsku i uporabnu dozvolu?

S obzirom na sve izrečeno i dokumentirano u podcastu, ostaje za vidjeti što će zbog svega poduzeti i policija i porezna uprava.

Sinoćnji ZADAR Newsov podcast u kojemu je rečeno i više nego u ovom članku, a u njemu se nalaze i sporni dokumenti. Video se nalazi ispod ovog teksta.

Foto: Booking.com.





Related Articles

Leave a Reply

Back to top button