Otočani Pašmana i Ugljana bojkotirat će Gaženicu ako ne dobiju 23 veze za Preko

Na sastanak oko preseljenja trajektnog prometa u Gaženicu, iz Ministarstva pomorstva i prometa nije došao najavljeni pomoćnik ministra Igora Butorca, zbog čijih je obaveza otkazan i prvi sastanak koji je u Županijskoj komori trebao biti prošle jeseni.

Nakon dva sata sastančenja iza zatvorenih vrata, prema nepomirljivim izjavama sudionika, moglo se zaključiti da je nova luka Gaženica i dalje neriješeno političko pitanje.

Zbog nedolaska predstavnika Ministarstva, Ante Jerolimov, načelnik Općine Preko, koji je zastupao interese otočana Ugljana i Pašmana, napustio je sastanak na kojem, kako je kazao, nije imao s kim razgovarati.

– Mi ne odustajemo od sadašnjeg stanja. Ostajemo kod zahtjeva za dovršetkom Gaženice, kao i provođenja odluke Vlade iz 2011. godine za 23 dnevne brodske i trajektne linije kojima će se povezivati Zadar i Preko, kazao je Jerolimov, pozivajući se i na peticiju koju je potpisalo 4 000 otočana. – Ako se tome ne udovolji, mi nećemo preseliti u Gaženicu, nadovezao se Andro Magić, načelnik općine Pašman iako nije znao kako bi to proveli.

Provest će se natječaj tijekom ovog tjedna, najavio je novinarima kapetan Ivan Franičević, ravnatelj Agencije za linijski obalni promet, navodeći kako će procedura trajati najmanje tri mjeseca. Međutim, može li Država u kojoj je i jučer nova predsjednica pozvala na štednju i racionalizaciju, priuštiti sebi trošak održavanja trajektne linije s 15 rotacija i 8 brodskih veza za Preko? Ima li dovoljno putnika i vozila za 23 veze u jednom danu, retoričko je pitanje nakon današnjeg sastanka nepomirljivih stavova.

Ravnatelj Agencije i Emil Bilić, ravnatelj Lučke uprave Zadar otići će u Zagreb, kako bi nadležnima prenjeli stavove otočkih načelnika, najavio je Franičević.

 

Sa sastanka je nezadovoljan izašao i Zoran Morović, načelnik općine Sali, kazavši kako je Dugi otok, dug kao Pašman i Ugljan zajedno, a uopće nije bio na dnevnom redu sastanka u komori.Nakon što trajekt na liniji Zadar – Brbinj produži svoje putovanje za 15 minuta u Gaženicu, u odnosu na sadašnjih sat i po vožnje do gradske luke, iz općine Sali traže da brzobrodska veza za Božavu, produži do Brbinja. Za takav stav Morović je iznio argument starijeg stanovništva Dugog otoka kojima će za doći u Grad trebati tri sata putovanja, nakon što trajektni promet preseli u Gaženicu.

Exit mobile version