Novo rastezanje procesa, ministar Branko Bačić nije došao na suđenje Kalmeti jer je “morao u Sabor”

KALMETI SE SUDI ZA OGROMNU PLJAČKU JAVNOG NOVCA

Branko Bačić, potpredsjednik Vlade i ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine, trebao se  jučer pojaviti na zagrebačkom Županijskom sudu. Kako bi svjedočio u nastavku suđenja svom nekadašnjem kolegi Božidaru Kalmeti. No nije se pojavio jer je morao u – Sabor. Barem je tako naveo u pisanoj ispričnici koju je sudu poslao 10. listopada, piše Večernji list.

U njoj je navedeno da 15. listopada ne može doći na sud jer je službeno spriječen, budući da taj dan Vlada Hrvatskom saboru podnosi godišnje izvješće u čijoj je pripremi sudjelovao. S obzirom na to da se HDZ-ov ministar na sudu nije pojavio, a nedolazak je ispričao, sudsko vijeće je odlučilo da će Bačića ispitati nakon što ispita do sada predložene svjedoke. Među njima je i Željko Tufekčić, koji je bio državni tajnik u drugom Kalmetinom ministarskom mandatu, i  jučer je došao na sud.

Kalmeta je bivši ministar iz Vlade Ive Sanadera, kojem se ponovo sudi u aferi HAC- Remorker te ostacima Fimi medije. Prema optužnici, USKOK Kalmetu i ostale tereti da su međusobno podijelili više od 15 milijuna kuna i 850.000 eura, koje su prema optužnici izvučene  iz tvrtki za održavanje i izgradnju cesta. USKOK  tvrdi  i da je Kalmeta u toj priči imao imovinsku korist od  2, 6 milijuna kuna i 133.333 eura te da je Ministarstvo pomorstva i veza  kojem je bio na čelu oštetio za 612.000 kuna koliko je Ministarstvo platilo Fimi mediji za promotivni film Prometna renesansa Hrvatske. Osim Kalmeti sudi se i Zdravku Livakoviću, Milivoju Mikuliću, Stjepku Bobanu, Damiru Kezeleu i Sandru Vukeliću.