112IzdvojenoZadar

KAVE, MARENDE, VEČERE… – VIDEO: Kalmeta lagao policiji da se nije sastajao s višestruko osuđivanim kriminalcem Mikom, ovaj sve priznao policiji: “Istina je, sastajali smo se u konobi Skoblar”

CORPUS DELICTI

Božidar Kalmeta dao je lažni iskaz policijskom službeniku Mariju Birkiću kada ga je djelatnik PU zadarske pitao je li se sastajao s izvjesnim Francijem Mikom, inače višestruko pravomoćno osuđivanim kriminalcem.

Proizlazi to iz dokumentacije koju je jučer ZADAR News objavio u svome podcastu koji je emitiran uživo na YouTube-u i Facebooku i kojega je do ovoga trenutka vidjelo više tisuća ljudi.

Kalmeta lagao da se nije nalazio s Mikom, ovaj sve priznao policiji
Radi se, naime, o dokumentaciji koja proizlazi iz kaznene prijave koju je glavni i odgovorni urednik portala ZADAR News Hrvoje Bajlo podigao protiv Božidar Kalmete i tada mu nepoznatog “Mike” (kasnije je policija ustvrdila kako se radi o Franciju Miki, op.a.) zbog pokušaja organiziranja još jednog napada na novinara Bajla.

Tako je Božidar Kalmeta u svom iskazu kojega, kao i sve ostale dokumente možete pogledati u videu ispod ovoga teksta, policajcu koji ga je ispitivao, policajcu Birkiću rekao kako se s Francijem Mikom nije sastajao.

Policajac Marin Labrović nije htio ispitati Božidara Kalmetu, Kerol Sablić Radman dopisom mu dijelila packe da izvoli sprovesti istragu do kraja

Ipak, Kalmetu demantira sam Mika koji je na dva policijska ispitivanja jasno rekao kako se s Kalmetom nalazio u restoranu / konobi Foša. Prilikom prvog ispitivanja u policiji, Mika je rekao kako je s Kalmetom pojeo večeru, kako su u Skoblaru proveli pola sata i kako su pričali o životnim temama i problemima, kao i o sportu. Mika je potom još jednom pozvan u policiju da bi na svom drugom ispitivanju policajcu Labroviću otkrio kako je s Kalmetom, osim večere, jednom prilikom pojeo marendu i popio kavu.

Franci Mika višestruko je osuđivani kriminalac, čuvao je i Vladimira Šeksa

Sve ovo Kalmeta je pokušao nemušto demantirati u svojoj izjavi policiji. U istoj rečenici Kalmeta tako policajcu Birkiću tvrdi kako mu Mika nije prijatelj, dok u drugoj tvrdi da mu je prijatelj. Također, u svom iskazu Mika je jasno naglasio kako je s Kalmetom sjedio odvojen od ostalih, odnosno, da su bili sami.

Kada je riječ o Franciju Miki, valja spomenuti i kako se rado u pravomoćno osuđivanom kriminalcu koji je 2017. zbog pljačke i krađe motornog vozila osuđen na dvije godine zatvora, ali se ista neće izvršiti ako Mika ne počini novo kazneno djelo u narednih šest mjeseci.

Nečasan otpust iz Hrvatske vojske i vojna mirovina

Također, prema informacijama s kojima raspolaže ZADAR News, Mika je pravomoćno osuđen i zbog prijevare pokojnog Borisa Škulića. Njega je Mika prevario uzevši mu tadašnjih 120 tisuća maraka “prodavši” mu stan koji je bio u vlasništvu Katoličke crkve. Tu presudu Škulić je dobio, međutim, u međuvremenu je preminuo.

Mika se spominje i kao osoba koja bi mogla znati podosta o ubojstvu poznatog Zadranina Ive Strpića s kojim je bio u prijateljskim odnosima, a koji je ubijen u svom stanu početkom devedesetih godina. Strpić je u Zadru slovio kao imućan čovjek i Mika se tih godina od njega nije odvajao. Kave, ručkovi, večere, odlasku kod Strpića u njegov stan i onda je odjednom Strpić nestao.

– Strpić i Mika su svaki dan dolazili u restoran Skoblar. I onda odjednom Strpića više nije bilo. Nakon nekoliko dana policija mu je otvorila stan i našla ga smrskane glave. Netko mu je ciglom razbio cijelu glavu i otuđio sve vrijedne stvari. Ni novac kojega je navodno imao nije pronađen u stanu – govori nam jedan od svjedoka toga vremena.

Franci Mika bio je osumnjičen za ubojstvo Ive Strpića početkom devedesetih

Što se Mike tiče, on je bio osumnjičen za Strpićevo ubojstvo, a čak je tom prilikom i ispitan na poligrafu nakon što je uhićen.

– U policiji nikome nije bilo jasno kako se to s poligrafom odigralo, ali eto, bile su devedesete, rat i nije se previše trudilo oko toga slučaja – govori nam izvor dobro upućen u stvari iz toga vremena.

Mika se pojavljuje i u intervjuu kojega je prije tri godine ispred kafića Masai s Vladimirom Šeksom napravio urednik ZADAR Newsa Hrvoje Bajlo. Ovaj put Mika se pojavljuje u ulozi Šeksovog tjelohranitelja.

Sve u svemu, iz cijelog spisa i odbačaja kaznene prijave koju je odbacila prva zamjenica Općinske državne odvjetnice Kerol Sablić Radman i više je nego razvidno kako se Kalmeti i Miki išlo na ruku.

Policija i Općinsko državno odvjetništvo išli na ruku Kalmeti i Miki – nisu htjeli zatražiti izliste mobilne komunikacije

– Labrović je ispitao samo Miku i poslao posebno izvješće Općinskom državnom odvjetništvu. Kakav amaterizam i loše odrađen policijski posao. Čak ga je Sablić Radman upozorila dopisom da nije dobro odradio svoj posao i naložila mu sprovođenje novih dokaznih radnji. I nakon svega, unatoč mome inzistiranju, ni Marin Labrović koji je amaterski i neprofesionalno vodio policijsku istragu, ni Kerol Sablić Radman nisu zatražili od nadležnih da se izuzmu mobiteli Kalmete i Mike kako bi se dokazalo da su komunicirali. Oni su obojici vjerovali na “majke mi, nismo se dopisivali” bez da su zatražili izliste njihove komunikacije. Strašno jadno i amaterski od obje institucije – rekao je Bajlo nakon završetka istrage.

U podcastu od sinoć spomenut je i Mikin nečasni otpust iz Hrvatske vojske, kao i podaci da je, unatoč svemu tome navodno došao do vojne mirovine.





Related Articles

Leave a Reply

Back to top button