112IzdvojenoZadar

Ivan Čupahin pravomoćno osuđen zbog fizičkog napada na novinara Hrvoja Bajla; Sutkinja: “Učinio je to na naročito drzak i nepristojan način”

POVEZIVAN JE SA ZDRAVKOM LIVAKOVIĆEM

Kao što smo već pisali lani, Zadranin Ivan Čupahin, sin Igora Čupahina koji je neko vrijeme proveo u Amsterdamu ispred Turističke zajednice, bio je uhićen zbog fizičkog napada na novinara i glavnog urednika portala ZADAR News Hrvoja Bajla. Napad se dogodio 3. lipnja 2023. godine.

Čupahinu, dobar znanac zadarske policije, nakon što je prenoćio u pritvoru, pušten je na slobodu, ali mu je izdana sudska zabrana prilaska novinaru Bajlu na udaljenost manju od 20 metara.

Uhićen Ivan Čupahin, napadač na urednika ZADAR Newsa. Imao je problema s drogom i povezan je sa Zdravkom Livakovićem

Tko je Čupahinu pomogao da odgovara prekršajno, a ne kazneno?

Uz nečiju pomoć, slučaj je okvalificiran kao prekršaj i remećenje javnog reda i mira iako je i više nego jasno da je Bajlo napadnut zbog svog novinarskog rada, a što dokazuje i činjenica kako mu se Čupahin i ranije u prolazu znao obraćati i dovikivati mu pogrdno jer je pisao o Božidaru Kalmeti i HDZ-u.

Bivši predsjednik Općinskog suda u Zadru Željko Rogić i policajac Šime Duka potvrdili su da je Bajlo bez povoda napadnut s leđa

Za vrijeme napada Bajlo je bio u društvu s bivšim predsjednikom Općinskog suda u Zadru Željkom Rogićem i policajcem Šimom Dukom koji su u policiji potvrdili kako je Bajlo napadnut s leđa i kako se Bajlo Čupahinu nije niti jednom obratio. A kako je i mogao kad ga je Čupahin napao s leđa?

Imao je problema s drogom i radio je za firmu koju se povezuje s Livakovićem

Kada je riječ o Čupahinu koji je dobar dio života proveo u Amsterdamu s ocem, u stanu kojega je plaćala Turistička zajednica, za istaknuti je i podatak kako je isti neko vrijeme radio u jednom ugostiteljskom objektu na Kalelargi koji se povezuje sa Zdravkom Livakovićem koji je s Božidarom Kalmetom optužen za udruživanje u zločinačku organizaciju koja je iz Hrvatskih autocesta izvlačila milijune.

Sutkinja Općinskog suda u Zadru, Teodora Projić Škovrlj u svojoj presudi napisala je kako je Čupahinova obrana bazirana na izbjegavanju odgovornosti, ali iz presude proizlazi i kako je Čupahin na sudu priznao krivnju.

Sutkinja Teodora Projić Škovrlj: “Ivan Čupahin učinio je to na naročito drzak i bezobrazan način”

“Ivan Čupahin, prekršajno kažnjavan odlukom Općinskog suda u Šibeniku PpP-1415/2020 od 12. siječnja 2023., pravomoćno 7. veljače 2023., zbog učina prekršaja iz čl. 53. st. 4. ZSPC-a novčanom kaznom, kriv je što je dana 3. lipnja 2023. oko 00,50 sati u Zadru, Ulica plemića Borelli bb, na ulici u blizini caffe bara “Deja Brew”, dakle na javnom mjestu dostupnom većem broju građana narušio javni red i mir na naročito drzak i nepristojan način, tako što je misleći da Hrvoje Bajlo (rođ. 1985.) priča protiv njegovog oca, prišao Hrvoju Bajlo s leđa i zadao mu jedan udarac zatvorenim dlanom desne ruke u predjelu potiljka, govoreći glasno pri tom: “Što ti i kome ćaću spominješ, kakva Nizozemska”, uslijed kojeg udarca je Hrvoje Bajlo pao na pod, da bi mu potom, dok se nalazio na podu,
zadao više udarca šakama obje ruke i nogama u predjelu tijela i glave, a onda u jednom trenutku prestaje s napadom na Hrvoja Bajla i udaljava se Ulicom plemića Borelli, čine je prestalo narušavanje javnog reda i mira, a ovakvo ponašanje okrivljenika izazvalo je kod Hrvoja Bajla i prisutnih građana osjećaj uznemirenosti,
dok je kod slučajnih prolaznika prouzročio osjećaj nelagode.

II. čime je počinio, djelo prekršaja iz čl. 6. Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira,

III. te se temeljem cit. propisa,

osuđuje

na novčanu kaznu u iznosu od 700,00 (sedamsto) eura / 5.274,15 (pet tisuća dvjesto sedamdeset i četiri kune i petnaest lipa) kuna, s time da se okrivljeniku temeljem čl. 40. st. 1. Prekršajnog zakona u izrečenu kaznu uračunava vrijeme uhićenja koje je trajalo od 3. lipnja 2023. u 22,10 sati do 4. lipnja 2023. u 10,00 sati, kao dva dana zadržavanja, a računajući jedan dan zadržavanja 39,82 eura (trideset i devet eura i osamdeset i dva centa) / 300,00 (tristo) kuna novčane kazne, tako da je okrivljeniku Ivanu Čupahinu ostalo za platiti 620,36 eura (šesto dvadeset eura i trideset i šest centi) / 4.674,10 (četiri tisuće šesto sedamdeset i četiri kune i deset lipa) novčane kazne.

IV. Okrivljenik je dužan novčanu kaznu platiti u roku od 30 dana po pravomoćnosti presude u korist Republike Hrvatske, na račun Državnog proračuna RH.

V. Temeljem odredbe čl. 152. st. 3. Prekršajnog zakona novčana kazna će se smatrati u cijelosti plaćenom ako plati dvije trećine naprijed izrečene novčane kazne u iznosu od 413,57 eura (četiristo trinaest eura i pedeset i sedam centi) / 3.116,04 kn (tri tisuće i sto šesnaest kuna i četiri lipe), u roku od 60 dana po pravomoćnosti ove
presude.

VI. Temeljem odredbe čl. 138. i čl. 139. st. 3. Prekršajnog zakona, okrivljenik je dužan platiti troškove prekršajnog postupka u iznosu od 75,00 € (sedamdeset i pet eura) / 365,10 kn (tristo šezdeset i pet kuna i deset lipa), u korist Republike Hrvatske, na račun Državnog proračuna RH u roku od 30 dana po pravomoćnosti ove presude”, stoji u presudi Škovrlj Projić.

“Uporabom fizičke snage povrijedio je tjelesni integritet Hrvoja Bajla”

Ona je svoju presudu obrazložila ovim riječima:

“Nesporno je utvrđeno tijekom postupka da se okrivljenik ponašao na naročito drzak i nepristojan način jer je uporabom fizičke snage povrijedio tjelesni integritet druge osobe, a što je utvrđeno kako iz obrane samog okrivljenika koji ne spori da je uporabio fizičku snagu, udario Hrvoja Bajla na ulici, tako i iz iskaza svjedoka Hrvoja Bajlo i svjedoka očevidaca Željka Rogića i Šime Duka. U spisu nema liječničkog nalaza za Hrvoja Bajlo jer kako stoji u Izvješću PP Zadar isti je izjavio kako nije zatražio liječničku pomoć, te kako mu ista nije potrebna.

Analizom svih provedenih dokaza kako pojedinačno tako i u međusobnoj svezi, te dovođenjem tih dokaza u svezu s obranom okrivljenika, ovaj sudac je utvrdio kako je isti počinio djelo prekršaja za koje se tereti a na opisani način. Naime, okrivljenik u svojoj obrani navodi kako je otvorenim dlanom udario Hrvoja Bajlo u
predjelu glave, međutim, sam Hrvoje Bajlo, kao i svjedoci očevici, navode da ga je udario zatvorenom šakom, te da mu je zadao više udarca šakama obje ruke i nogama u predjelu tijela i glave. Ovaj sud je poklonio vjeru iskazima svjedoka, držeći kako okrivljenik svojom obranom želi umanjiti svoju odgovornost za navedeni
prekršaj, međutim činjenica je kako je isti fizički napao drugu osobu na javnom mjestu, a što označava narušavanje javnog reda i mira na naročito drzak i nepristojan način.

Presuda je pravomoćna

Utvrdivši da je okrivljenik Ivan Čupahin počinio djelo prekršaja za koje se tereti, a ne nalazeći okolnosti koje bi isključile njegovu odgovornost, Sud ga je proglasio krivim, te mu je izrekao novčanu kaznu uvažavajući ponašanje okrivljenika nakon počinjenja prekršaja, njegovo držanje pred ovim sudom. Sud smatra da će se i
na ovaj način postići svrha kažnjavanja”.

Ivan Čupahin druga je osoba koja je osuđena zbog fizičkog napada na novinara i glavnog i odgovornog urednika ZADAR Newsa Hrvoja Bajla

Od odvjetnice Tatjane Budimir, koja je bila pravna zastupnica Ivana Čupahina doznali smo kako se isti nije žalio na presudu čime je ona postala pravomoćna.

Inače, ovo je druga presuda prema kojoj su napadači na novinara i glavnog i odgovornog urednika ZADAR Newsa Hrvoja Bajla proglašeni krivima zbog fizičkog napada na istoga, a sve zbog njegovog novinarskog rada. Prvi koji je već dva puta osuđen zbog fizičkog napada na novinara Bajla je bliski prijatelj Božidara Kalmete Jakov Surać, on je dvaput osuđen na zatvorsku kaznu od 10 mjeseci uvjetno, po notornoj sutkinji Mitri Meštrović, dok je jednom presudom Županijsokg suda u Bjelovaru sud presudu Mitre Meštrović preinačio iz 10 mjeseci uvjeta na 10 mjeseci zatvora bezuvjetno. Takvu presudu jednom je potvrdio i Vrhovni sud, o čemu smo više puta pisali.

 





Related Articles

Leave a Reply

Back to top button