IPAK ĆE TREBATI PSIHIJATRIJSKO VJEŠTAČENJE?: Uskočki optuženik Zdravko Livaković urlao na sutkinju Jasnu Ančić Barić: “Kaznite me, imam ja čime platiti”, ona ga upozorila da svojim ponašanjem direktno utječe na nju kao sutkinju i sud u cijelosti te prekinula ročište

CIRKUS NA SUDU

Uskočki optuženik Zdravko Livaković napravio je cirkus na današnjem ročištu na Općinskom sudu u Zadru na kojemu se u ponovljenom postupku po privatnoj tužbi sudi glavnom i odgovornom uredniku ZADAR Newsa Hrvoju Bajlo.

Novinar Hrvoje Bajlo 2020. godine oslobođen je optužbe za klevetu

Podsjetimo, presudom Općinskog suda u Zadru iz 2020. godine, po sucu Davoru Dubravici, Hrvoje Bajlo oslobođen je krivnje da je oklevetao Livakovića. Na tu presudu se Livaković žalio preko svog tadašnjeg odvjetnika, a danas pokojnog Nediljka Ivančevića, a odluku o ponavljanju suđenja donio je Županijski sud u Splitu po sucu Nevenu Cambiju. O poveznicama Ivančevića i Cambija u ovom tekstu, zasad, nećemo.

Nakon što je započela rasprava u sudnici broj 7 sutkinje Općinskog suda u Zadru, Jasne Ančić Barić, krenulo se s nebuloznim podnescima koje je u spis unijela Livakovićeva odvjetnica Ivančević Marinković. Ona je, naime, u spis priložila ZADAR Newsov članak “IDEO – Zdravko Livaković čuje glasove u glavi? Njegova odvjetnica i sutkinja potvrdile da nisu čule da mu je netko opsovao majku – tražit će se psihijatrijsko vještačenje”, a govorila je i kako se u članku nalazi podcast urednika Hrvoja Bajla što apsolutno nema nikakve veze s člankom objavljenim iz 2018. godine koji je predmet tužbe u kojemu se nigdje ne spominje Zdravko Livaković.

Livaković počeo urlati na sutkinju nakon što je za svjedoka predložen Božidar Kalmeta

Na samom početku suđenja novinar Bajlo predložio je psihijatrijsko vještačenje Zdravka Livakovića i vještačenje o njegovoj radnoj sposobnosti s obzirom na činjenicu da se 2018. Livaković prepoznao u tekstu u kojemu se ne spominje, a na prošlom ročištu je, tako ispada, čuo glasove u glavi koji su mu rekli da mu je Bajlo opsovao majku.

Za napomenuti je kako nitko tu psovku nije čuo, pa ni Livakovićeva odvjetnica Ivančević Marinković koja je na Bajlov upit je li čula da mu je on opsovao majku izričito izjavila kako to nije čula.

Bajlo je predložio i da sud usvoji njegov prijedlog da na ročištima bude prisutan i pravosudni policajac zbog upitnog mentalnog zdravlja Zdravka Livakovića.

Livaković urlao na sutkinju: “Kaznite me, imam ja čime platiti”

Nakon toga krenulo se s predlaganjem svjedoka. Za svjedoka je predložen Milivoj Mikulić koji je već svjedočio u ovom predmetu. On je, naime, u svom prvom svjedočenju pred sucem Davorom Dubravicom kazao kako je i on državni tajnik kojemu se zajedno s Božidarom Kalmetom sudi na Županijskom sudu u Zagrebu, a potvrdio je i kako je dolazio u hotel Bastion.

Potom je Bajlo za svjedoka predložio Božidara Kalmetu objasnivši kako mu je Kalmeta nakon što ga je sreo 2020. godine u gradu rekao kako će mu (Bajlu, op.a.) on “maknuti slučaj” kojega je inicirao Livaković. Kalmeta je tom prilikom Bajlu kazao kako mu je Livaković već rekao kako se ono što je navedeno u Livakovićevoj privatnoj tužbi protiv Bajla nije dogodilo. Kalmeta je Bajlu rekao i kako je razlog podnošenja privatne tužbe taj da ga se zatrpava s predmetima. Bajlo je rekao i kako je u siječnju 2018. godine dobio SMS poruku u kojoj mu Kalmeta govori kako želi biti s njim prijatelj.

Ovdjetnica Ivanković Marinković stalno upadala sutkinji i optuženom u riječ: “Možemo li malo ubrzati s predlaganjem svjedoka?”

I onda u sudnici nastaje cirkus. Naime, za vrijeme dok je Bajlo objašnjavao sudu zbog čega predlaže Božidara Kalmetu za svjedoka, Livaković je stalno lupkao po stolu, češao se po glavi, kimao glavom lijevo – desno, češao se po leđima, stiskao šake, na glas komentirao “neće ga valjda prihvatiti za svjedoka”, da bi odjednom počeo vrlo glasno galamiti. Prva je s galamom i upadanjem sutkinji u riječ započela odvjetnica Ivančević Marinković kazavši sutkinji “možemo li malo skratiti ovo obrazlaganje”, da bi se u njenu upadicu ubacio i Zdravko Livaković kazavši “mi stvarno ovdje nismo budale, nismo mi ovdje mutavi” i “neka se drži teme i onoga što je u presudi”.

I dok Bajlo još uvijek nije završio obrazlaganje zašto predlaže Kalmetu za svjedoka, Livaković je nastavio urlati riječima: “Kaznite me, slobodno me kaznite, imam ja čime platiti”.

Sutkinja Jasna Ančić Barić sasjekla Zdravka Livakovića koji je urlao: “Vičete, ne poštujete sud i direktno utječete na rad ove sutkinje i suda u cijelosti”

Sutkinja Ančić Barić u startu je sasjekla Livakovića koji je urlao kazavši “Zdravko Livaković navodi sudu povišenim tonom gotovo vikajući da oni nisu mutavi i da se držimo teme”. Sutkinja nakon toga istog trena donosi rješenje u kojemu piše: “Upozorava se privatni tužitelj Zdravko Livaković na dužnost poštivanja suda i pristojnog obraćanja sutkinji koja vodi ovaj postupak jer se ovako obraćanje, vikanje i govorenje sutkinji što će i kako će raditi u ovom kaznenom postupku smatra direktnim utjecajem na rad ove sutkinje i suda u cijelosti”.

Opširnije o današnjem ročištu u večerašnjem podcastu novinara Hrvoja Bajla

Istog trena sutkinja Ančić Barić donijela je i rješenje o odgodi rasprave.

O ročištu opširnije i detaljnije u našem podcastu na YouTube-u i Facebooku uživo tijekom večeri.