HDZ-ov pročelnik Ivan Šimunić mogao bi završiti u zatvoru zbog više kaznenih djela – objavljujemo pismo taksiste Ivice Kera koje je poslao ravnateljici i tražio njeno očitovanje

TRGOVINA UTJECAJEM I ZLOUPORABA POLOŽAJA I OVLASTI

Pročelnik Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu i šport, HDZ-ovac Ivan Šimunić uoči posljednje sjednice Školskog odbora Srednje škole Biograd na Moru (u nastavku Škola) napravio je nezapamćenu svinjariju koju hrvatsko školstvo ne pamti od osnutka Republike Hrvatske.

Šimunićeva svinjarija, neviđeni pritisak i direktno uplitanje u rad škole i v.d. ravnateljice

Naime, Šimunić je od v.d. ravnateljice Škole Davorke Demo tražio očitovanje o tome hoće li se Škola žaliti na presudu prema kojoj se pedagoginja Anđela Vulin i profesorica Zrinka Škara moraju vratiti na svoja radna mjesta. Presuda je to Općinskog suda od 21. lipnja prema kojoj su djelatnice škole dokazale da su dobile nezakonite otkaze koje im je dao nekadašnji ravnatelj, a danas vozač taksija koji je kasnije potjeran iz škole, Ivica Kero.

Škola se nije žalila na presudu Općinskog suda u Zadru koja je postala pravomoćna – Anđela Vulin i Zrinka Škara vraćaju se na svoje radno mjesto

Tako je v.d. ravnateljice Škole Davorka Demo dostavila presudu članovima Školskog odbora koji su o tome raspravljali na prošlotjednoj sjednici Školskog odbora. Iako je Demo rekla kako još nije donijela odluku hoće li se žaliti na presudu prema kojoj je Ivica Kero postupao protuzakonito i tako narušio ugled škole, ZADAR News doznao je kako je Demo odlučila da se neće žaliti na presudu zadarskog suda što bi u prijevodu značilo da je presuda s današnjim danom postala pravomoćna i profesorice se vraćaju na svoja radna mjesta. Naravno, uz “penale”, neisplaćene plaće u posljednje gotovo tri godine, kamate i sve što ih pripada, a koje će morati platiti osnivač Škole, Zadarska županija.

Da se Škola žalila na presudu, Zadarska županija morala bi platiti puno veće ‘penale’

Članovima Školskog odbora Davorka Demo kazala je i kako joj se putem e-maila obratio pročelnik Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu i šport Ivan Šimunić proslijedivši joj neartikulirano i nakaradno pismo bivšeg ravnatelja Kere koji posljednjih godinu dana nije zaposlenik Škole. Osim pisma, pročelnik Šimunić tražio je i da se v.d. ravnateljice njemu očituje o tom Kerovom pismu.

Od nekoliko zadarskih odvjetnika ZADAR News doznao je kako bi, ako to netko odluči prijaviti, Šimunić ovim pritiskom na Školu i ravnateljicu mogao odgovarati zbog kaznenih djela “Trgovina utjecajem” i “Zlouporaba položaja i ovlasti”. Za počinjenje kaznenog djela “Trgovina utjecajem” propisana je kazna zatvora i do 10 godina, dok se zbog “Zlouporabe položaja i utjecaja” prekršitelj tog zakona može kazniti dugogodišnjom kaznom zatvora.

Trgovina utjecajem i zlouporaba položaja i ovlasti – Ivan Šimunić bi mogao dobiti dugogodišnju kaznu zatvora ako se dokaže da je počinio kaznena djela. Zadarski odvjetnici uvjeravaju nas kako njegovo ponašanje ima oblike opisanih kaznenih djela

Kao što je već ZADAR News objavio, presudom Općinskog suda u Zadru od 21. lipnja pedagoginja Anđela Vulin i profesorica Zrinka Škara vraćene na svoja radna mjesta u Školi, gotovo tri godine nakon što je ZADAR News otkrio aferu o kojoj smo praktički jedini pisali od samog početka. ZADAR News zaslužan je i za smjenu čak dva Školska odbora kojima je dirigirao današnji taksist Ivica Kero.

Nakaradno pismo koje je Ivica Kero poslao Ivanu Šimuniću, a koje je dostavljeno ZADAR Newsu direktno iz Šimunićeva ureda, o kojemu će odlučivati neko od nadležnih Državnih odvjetništava, a potencijalno i USKOK, objavljujemo u integralnom obliku.

Zadar, 16.08.2016. – predstavljenje hdz saborskih zastupnika – Bozidar Longin

Župan Božidar Longin odobrio slanje Kerovog pisma Davorki Demo

Od svojih izvora iz Zadarske županije ZADAR News doznao je kako se Šimunić prije slanja e-maila v.d. ravnateljici Davorki Demo o svemu zatražio mišljenje svoga šefa, zadarskog župana Božidara Longina bez kojega pismo nije moglo izaći iz Šimunićeve kancelarije. Nakon što je dobio potvrdu kako pismo može proslijediti Davorki Demo, Šimunoć je to i učinio.

Profesorica Marina Baradić i pedagoginja Petra Zdrilić uskoro će dobiti otkaze

ZADAR News u narednim danima objavit će intervju s novoizabranim ravnateljem Škole Leom Zoricom u kojemu je Zorica jasno rekao kako su pedagoginja Petra Zdrilić i peofesorica Marina Baradić koje su za stalno zaposlene u Školi unatoč tada otvorenom radnom postupku na Općinskom sudu u Zadru (koji je u konačnici rezultirao presudom u koristi Anđele Vulin i Zrinke Škare, op.a.) trebale znati na kakva rizična radna mjesta dolaze. U prijevodu, za Baradić i Zdrilić bit će uskoro priređen klasični “la pa-pa”.