IzdvojenoZadar

EKSKLUZIVNI INTERVJU – Leo Zorica: Problem je nastao kada se krenulo s obračunima na osobnoj razini što nije bilo korektno, do svega ovoga nije smjelo doći. Sudski proces? Predugo je trajao. Odluku suda treba poštovati

"U PRIMARNOM FOKUSU MORAJU BITI OBRAZOVANJE I DJECA"

Novoizabrani ravnatelj Srednje škole Biograd na Moru, Leo Zorica, dao je prije nekoliko dana ekskluzivni intervju ZADAR Newsu u kojemu je jasno progovorio o presudi Općinskog suda u Zadru koja je u međuvremenu postala pravomoćna, a prema kojoj su otkazi koje su dobile pedagoginja Anđela Vulin i profesorica Zrinka Škara proglašeni nezakonitima.

Sam Zorica rekao je kako se odluka Suda mora poštovati, a bio je jasan i po pitanju toga što će se dogoditi s pedagoginjom Petrom Zdrilić Kutija i profesoricom Marinom Baradić koje su u školu zaposlene za stalno unatoč otvorenim radnim procesima.

HDZ-ov pročelnik Ivan Šimunić mogao bi završiti u zatvoru zbog više kaznenih djela – objavljujemo pismo taksiste Ivice Kera koje je poslao ravnateljici i tražio njeno očitovanje

Poštovani gospodine Zorica, čestitke na izboru za ravnatelja Srednje škole Biograd na Moru.

– Hvala.

Da odmah krenemo s bitnim, Općinski sud u Zadru donio je presudu prema kojoj se profesorica Zrinka Škara i pedagoginja Anđela Vulin moraju vratiti na svoja radna mjesta u školi. Otkaz koji im je dao Ivica Kero bio je nezakonit. Na puno mjesta u obrazloženju sutkinje ona zapravo dokazuje da su svjedoci koje je predlagao Ivica Kero davali lažne iskaze i da su bili nevjerodostojni. Po presudi, svjedoci su davali iskaze koji su išli u prilog Kera, a bili su iskonstruirani i lažni.

– Mislim da do ovoga nije trebalo doći. Što se događalo unutra, ja to stvarno ne znam, čujem neke priče, živim tu, bavio sam se svojim poslom u aktualnoj školi, ali sam također pratio što se događalo u biogradskoj školi. Sad razmišljajući malo o tim svim stvarima nekako u svojoj glavi slažem kockice i možda bi bilo bolje da neke stvari nisam ni čuo ni vidio. Možda je najbolje da što manje znam.

Ovo je vaš drugi pokušaj da postanete ravnatelj škole, prvi put neki članovi Školskog odbora koji su glasali za vas nisu glasali za vas, a sad vas jednoglasno podržavaju. Kako to komentirate?

– Da. Malo je čudna priča kad se sve tako skupa zbroji, ali onda kada sam prvi put ulazio u tu priču pretpostavljao sam da će ishod biti takav. On je (Ivica Kero, op.a.) bio u kolektivu, a ja sam bio van škole, možda me ne poznaju, pa sam možda bio strano tijelo. Misli, živim tu, čujem sve, vijećnik sam u Gradskom vijeću. Stvarno je bolje da što manje znam kako ne bih potpao pod te njihove priče. Sada stvari treba postaviti na tvorničke postavke da stvari krenu normalnije iz jedne nove situacije.

SUD PRESUDIO: Ivica Kero dao je nezakonite otkaze Anđeli Vulin i Zrinki Škari, škola ih mora vratiti na posao

Školski odbor smijenjen je čak dva puta u manje od tri godine.

– Je, i to je bio dokaz da je stanje u školi bilo zabrinjavajuće i sve to skupa se reflektira na rad u školi i u konačnici na učenike koji trebaju biti fokus obrazovanja. Situacija nije bila zdrava ni dobra. Iskreno, nije to sve skupa što je izlazilo u javnost uglavnom preko ZADAR Newsa bilo lako slušati nikome jer situacija nije bila dobra. Tu su se događale stvari u kojima se nisu birala sredstva.

Ipak ste se odlučili još jednom javiti na natječaj.

– Jesam, ali sam dugo vagao trebam li se javiti ili ne. Čak i kad sam poslao prijavu i držala ta neka neizvjesnost, hoću, neću, jesam li se opet trebao javiti ili nisam, sve su to situacije kroz koje prolazite, a vidite u kakvom kaosu je stanje u školi u koju se prijavljujete za ravnatelja. Ipak u konačnici sam prelomio i odlučio da želim preuzeti odgovornost za Srednju školu Biograd na Moru i to je moja konačna odluka. Želim školi vratiti narušeni ugled.

Da ste vi ravnatelj koji odlučuje o tome hoćete li se žaliti na presudu prema kojoj se pedagoginja Anđela Vulin i profesorica Zrinka Škara vraćaju na posao, biste li se žalili na presudu?

– Treba se poštovati odluka suda koja je donesena. Treba se napraviti što se treba napraviti i to je to. Naravno da nikada nije ugodna situacija ako netko zbog toga mora otići. Dolazimo sad do pitanja jesu li osobe koje su naknadno zaposlene trebale potpisivati ovakav ili onakav ugovor znajući za otvorene radne sporove, međutim, odluka Općinskog suda u Zadru je iznad toga i nju se mora poštovati. Da će biti jednostavno neće, ali da ćemo se boriti za interese škole i u konačnici djece, hoćemo. Svega toga sam bio itekako svjestan onoga trenutka kada sam papire stavio u kuvertu i prijavio se na natječaj tako da sam, u sportskom žargonu govoreći – spreman.

Kada gledate cijelu priču oko dva smijenjena Školska odbora, Ivice Kera koji je uskratio novac prikupljen u humanitarnoj akciji za teško oboljelo dijete od raka na mozgu, tu je i Prosvjetna inspekcija koja je pronašla na desetke kršenja zakonskih propisa i svega?

– Problem u tim situacija je što netko kreće na osobnu razinu, a ne u meritum stvari. Tu se krenulo onda i na tu osobnu razinu, što nikako nije korektno. Ovaj proces je sudski trajao tri godine, a nije trebao ni smio trajati toliko dugo. Tu su i sudski troškovi, odvjetnički troškovi i sve ostalo, a svi znamo kako se teško dolazi do novca. Definitivno je to sve otišlo malo predaleko i nije to trebalo otići u tom pravcu u kojemu je otišlo, ali na kraju je bitno da se to sve skupa raščisti i da se poštuju odluke koje su donesene. Kad se dvije profesorice vrate na posao trebat će neko vrijeme prilagodbe da se svi naviknu jedni na druge. Treba to sve smiriti i učenike staviti u prvi fokus, a od nas koji smo tamo, svi trebamo raditi svoj posao najbolje što možemo.

Problema će zasigurno biti, nevezano za ove radne sporove i presude Općinskog suda u Zadru.

– Vjerujem da hoće, ali ih moramo, kako ja volim kazati sportskim žargonom, “rješavati zajedno u svlačionici”. Mi smo jedan tim i moramo svi disati kao jedan. Opet ću ponoviti, obrazovanje i djeca su primarni fokus tako da sve što trebamo riješiti moramo rješavati unutar škole. Uvijek se može i mora pronaći najbolji način za rješavanje problema.

Postojale su priče da će se Ivica Kero vratiti u školu, međutim, on se u međuvremenu zaposlio kao taksist. Prema zaključcima ljudi koji prate zbivanja oko škole, se i dalje ne miri s činjenicom da je njegova karijera u Srednjoj školi Biograd na Moru gotova. Ima li mjesta u školi u kojoj ste vi ravnatelj za Ivicu Kera? Tu je i presuda prema kojoj je on nepravomoćno osuđen zbog verbalnog nasilja nad profesorom Jakovom Vulinom i profesoricom Zrinkom Škarom?

– Ako su te sve presude koje ste spomenuli u suprotnosti sa Zakonom o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi onda tu više nemamo što pričati. Prilikom zapošljavanja svi prilažemo potvrdu o nekažnjavanju i da se ne vode kazneni postupci protiv nas. Mislim da su tu stvari i više nego jasne. Jedno je što bi netko htio, ali zakon je jasan i mora se poštovati. Ne bih ulazio u daljnje analize, je li do ovoga svega skupa trebalo doći i je li ovo sve on (Ivica Kero, op.a.) trebao napraviti, mislim da nije i da do ovoga nije trebalo doći. Da je kažnjen zbog tog svog ponašanja, mislim da već sigurno jeste, bez obzira na tu presudu. Mislim da to sve govori samo za sebe. Ono što je meni u planu je apsolutno poštovati zakone i ponašati se sukladno zakonima Republike Hrvatske.

Hvala gospodine Zorica i puno sreće u daljnjem radu.

– Hvala vama gospodine Bajlo.





Related Articles

Leave a Reply

Back to top button