112IzdvojenoZadar

Bivši Županijski vijećnik Branko Katić podnio kaznenu prijavu protiv predsjednika Uprave ERSTE banke Christopha Schoefboecka

KRIVOTVORENJE SLUŽBENE DOKUMENTACIJE

Nekadašnji Županijski vijećnik Branko Katić podnio je danas kaznenu prijavu protiv kao, kako sam u prijavi navodi, žrtva i oštećenik kaznenog djela krivotvorenja službene isprave, prijevare, poticanja na prijevaru, prikrivanja kaznenog djela i iznude.

Prijavu je Katić podnio protiv Željka Vujevića, predsjednika Uprave ERSTE banke Christopha Schoefboecka i dvije nepoznate osobe čiji se potpisi nalaze na dokumentima koje Katić opisuje u svojoj kaznenoj prijavi.

– Željko Vujević je na temelju krivotvorene službene dokumentacije u vidu porezne potvrde koju nije mogao dobiti, isposlovao u Erste banci kredit za kojeg sam bio solidarni jamac kao suvlasnik zajedničke tvrtke. Postoji osnovana sumnja da je nekoliko osoba, meni nažalost nepoznatih, u Erste banci namjerno propustilo zatražiti uobičajenu provjeru kreditne sposobnosti Željka Vujevića te su u namjeri da isti ostvari nepripadnu imovinsku korist odobrili kredit kojeg nije vraćao čime su ostvarena obilježja kaznenih djela krivotvorenja službene isprave, prijevare, poticanja na prijevaru i prikrivanja kaznenog djela – piše Katić u kaznenoj prijavi.

U nastavku objašnjava kako je kredit zapravo bio protuzakonit, ali je to netko, očito, namjerno prešutio.

– U vrijeme kada je postavljen zahtjev za kredit kao i u vrijeme odobravanja kredita, prema mojim spoznajama, Željko Vujević je bio porezni dužnik na iznos od preko milijun kuna što je u tom trenutku predstavljalo lako dostupnu informaciju obzirom da su i Porezna uprava i FINA raspolagale takvim informacijama u vidu službene dokumentacije, a što su bankovni činovnici morali i mogli provjeriti prije nego su odobrili sporni kredit. To samo dodatno potvrđuje osnovanu sumnju da su Željko Vujević i više osoba iz Erste banke koordinirano djelovali u cilju stjecanja nepripadne imovinske koristi. Zahvaljujući nezakonitim radnjama Željka Vujevića i više zaposlenika banke čiji identiteti osim dva potpisa koja se ponavljaju u dvadesetak dopisa, mi nisu poznati, ja sam kao oštećenik i žrtva ostao bez vrijedne nekretnine, u naravi stana u kojoj sam stanovao s obitelji.

Željko Vujević i predsjednik Uprave ERSTE banke Christoph Schoefboeck označeni kao ključne osobe u kaznenoj prijavi

Katić u nastavku kaznene prijave objašnjava kako je u više navrata pokušao doći do traženog dokumenta, ali, kako kaže, nailazio je na zastrašivanja.

– Pokušavajući doći do odgovora, uzalud sam točno dvadeset puta pisao Erste banci i tražio da mi kao stranci u postupku, dakle solidarnom jamcu kojeg su ovršili i ovršuju i dan danas, dostave informacije o predmetnom kreditu sumnjajući da je odobren nezakonito. Umjesto odgovora, pokušali su me zastrašiti pozivajući me da se javim u banku kako bi dogovorili na koji način ću podmiriti ostatak duga što smatram čistom iznudom obzirom da od ranije postoji rješenje na temelju kojeg svaki mjesec s mog računa kao umirovljenika „skidaju“ određeni novčani iznos, dakle počinili su kazneno djelo iznude, a kao odgovornu osobu u pravnoj osobi označavam Christopha Schoefboecka.

Uloga Christopha Schoefboecka, predsjednik uprave ERSTE banke

– Kako nisam mogao doći do vjerodostojnih informacija, bio sam prisiljen pristupiti pravnoj samopomoći te sam alternativnim metodama došao do dijela dokumentacije iz koje su razvidni moji navodi iz ove kaznene prijave da se radi o nezakonitom kreditu i višestrukom počinjenju više kaznenih djela kako je prethodno opisano. Očekujem da sukladno zakonu dobijem tražene dokumente koje nisam uspio redovnim putem u 2 godine i 20 pisama banci. O svemu je upoznat Nadzorni odbor putem uprave, pisao sam i HNB-u i dobio sam odgovor banke, pisao sam ponovno, pa odgovora nema. Pozivam se na Zakon o kaznenom postupku. Smatram da traženi dokument ne predstavlja nikakvu tajnu, osim ako nije tajna štićenje kriminalaca – navodi Katić za kraj u svojoj kaznenoj prijavi.

Katića smo pitali da nam objasni razloge podnošenja prijave.

– Ovo je prilika institucijama koje prozivam zbog kriminala i institucionalnog reketa da obrane čast svoje kolegice, kako je ja nazivam “napismenom glupom šakom jada”, a poznatom kao Branka Rukavina odnosno Branka Kriminalna koju u policiji zovu “naša šefica” – rekao nam je Katić.

Zamjenicu Općinske državne odvjetnice Branku Rukavinu naziva “napismeno glupom šakom jada” i “Branka kriminalka”

Pitali smo ga i kakve veze zamjenica Općinske državne odvjetnice u Zadru Branka Rukavina ima s predmentom kaznenom prijavom?

– Pogodovala je svim prijavljenim kriminalcima iz ove kaznene prijave i tu ću zasad stati.





Related Articles

Leave a Reply

Back to top button