ZADAR SportZadne-Izdvojeno

Zadarska lutanja košarkaškim bespućima

kk zadar - kk  szolnoki-081212-12nazorKada je prošlog ljeta preuzeo momčad Zadra mladi splitski stručnjak Ante Nazor je najavio kako će prvo riješiti pitanje kvalitetnog razigravača.

‘Mišljenja sam da je bolje dovesti jednog ekstra igrača nego njih pet upitne kvalitete’, – govorio je tada Nazor. Šest mjeseci kasnije Zadar se još uvijek traži po tom pitanju iako je od tada do danas ugovore sa Zadranima potpisalo ni manje ni više nego pet razigravača.

‘Vanjska linija je podbacila, kao i mnogo puta u sezoni. Slažem se da trebamo nešto promijeniti u organizaciji igre, zato smo i doveli Vedrana Morovića, tek nam se priključio, ali ja vjerujem da će to biti sve bolje i bolje’, – uvjeravao je zadarski trener, više sebe negoli javnost, nakon poraza njegove momčadi od Krke na Višnjiku.

Chaisson Allen dobio je na toj utakmici trenerovo povjerenje punih 15 minuta drugog poluvremena. Od 20. do 35. minute Zadar je skliznuo s +9 do zaostatka od 6 koševa. Allena je zamijenio Morović koji je pokazao više energije i odlučnosti. Na kraju ispao tragičarom utakmice jer je izgubio loptu u zadnjem napadu Zadar pri rezultatu 62-65. Treći zadarski play maker Toni Prostran nije igrao niti sekunde.

Postavlja se pitanje kako je moguće da Zadar nije dobio od barem jednog razigravača što je želio, je li po srijedi njihova igračka limitiranost, kriva procjena struke ili ih se ne koristi na valjan način?

Umjesto najavljenog jednog nositelja ispada da su Ante Nazor i sportski direktor Branko Skroče doveli pet pojedinaca ‘upitne kvalitete’ koji ne mogu odgovoriti zahtjevima struke.

Prvo je došao i razočarao Amerikanac Dewayne Reed. Umjesto njega doveden je po sistemu ‘mjesec za mjesec’ Chaisson Allen koji je nedavno potpisao ugovor do kraja sezone. Toni Prostran i Ivan Mikulić malo po malo gubili su povjerenje trenera pa je tako Mikulić završio na posudbi u Dubrovniku, a Prostran utakmice više gleda s klupe nego što igra. Konačno, prije desetak dana momčadi se priključio i povratnik Vedran Morović.

Zanimljivo je kako se Nazor žali i izostanak kvalitetnog šuta, a prema objavi portala Crosarka Marko Car je čekao odluku struke i priliku da zaigra još jednom za Zadar, a kako je procjena bila da im je nepotreban potpisao je za Zagreb.

Poraz od Krke nije tragičan, no nakon njega navijači s pravom postavljaju pitanje je li se moglo izgubiti i sa Zadranima na parketu. Bez dosljednje politike Zadar brodi košarkaškim bespućima, bori se se goli život i pri tome ponavljau pogreške iz bliske prošlosti. Ove je sezone Zadar toliko nakrcao svoj roster da su s vremenom jedan po jedan domaći igrač selili na tribine. Tamo su trenutno Šime Olivari, Franko Šango i Ivan Batur. Ivan Mikulić je poslan na posudbu u Dubrovnik, Toni Prostran je ‘zaleđen’ na klupi, a Ive Ivanov dobiva minute na kapaljku.

Do kraja natjecanja ABA lige ostalo je još puno, 10 kola. Zadar je s dvije pobjede više od Szolnokija u relativnom mirnim vodama koje osiguravaju ostanak u ligi. Pred Zadranima su uz to i brojne domaće utakmice pa i tri u nizu protiv Cedevite, Cibone i Širokog. Na Višnjik još stižu Radnički, Budućnost i Split. Na ovim utakmicama Zadar bi trebao tražiti svoju priliku za izbjegavanje dna poretka i ostanak u regionalnom natjecanju. Pitanje je tek je li činjenica da igraju na domaćem parketu njihova prednost ili nedostatak jer i sami će priznati kako s manje grča igraju na strani.

Nazor ga nije htio, pa je Car otišao kod Jupe

Marko Car novi je igrač KK Zagreba. Potvrdio je za Crošarku ovaj bek rođen u Karlovcu današnji potpis ugovora s klubom iz Trnskog, te će se tamo za sada zadržati do kraja sezone.Nakon što je otpušten iz Cedevite, Marko je samostalno trenirao u Zadru, te se čak pojavljivao u nekim kombinacijama vezanim za igranje u ABA-ligašu iz Donatovog grada, no do ponovne suradnje ipak nije došlo.

Čini se kako je tu riječ bila o odluci trenera Ante Nazora, koji Cara nije vidio u nacrtima svoje ekipe, premda su se ostali ljudi u klubu afirmativno odnosili prema njegovom dolasku.

Kako sam kaže, svi njegovi planovi vezani su sada za KK Zagreb i natjecanje u A-1 ligi, a vjerujemo kako će on svoj posao tamo odrađivati na kvalitetnom nivou. (Crosarka)

 





Related Articles

Back to top button